IGNAS VAN SCHAICK VÕTTIS LOODUSE TUTVUSTAMISEKS APPI KASSNÄITLEJA 

Tänavuse MAFF-i žürii töös kategoorias „Loodus“ lööb väliskülalisena kaasa Hollandi filmimees Ignas van Schaick. Viimastel aastatel Ignase käe all sündinud ning suurt publikumenu nautinud linatööd andsid tema kodumaal tõuke loodusfilmide traditsiooni tekkele. Mullu pälvis MAFF-il eripreemia tema ja Mark Verkerki koostöös valminud film "Kassi Amsterdam“ (Catwalk – Wild Amsterdam, 2018). Hiljem ka Eesti kinolevisse jõudnud meeleolukas ja meeldejääv film tutvustas Hollandi pealinna Amsterdami metsikut pale väga originaalses võtmes – seal elava isakass Abatutu vaatevinkist. Ignas rääkis MAFF-ile lähemalt selle filmi tegemise tagamaadest.

Ignas, ütle, kust tuli mõte Amsterdami linnaloodust just kassi abil tutvustada?
Filmile stsenaariumit kirjutades oli meil kohe soov läheneda sellele teemale kuidagi ebatraditsiooniliselt. Sest kui paluda kellelgi kirjeldada looduse olemust, siis linnaloodust ei osata ju sellega esimeses järjekorras seostada. Samas tahtsime selle filmi suunata ka nooremale auditooriumile, kes enamasti tavapäraseid loodusfilme ei vaata. 
Kass sobib suurepäraselt ühenduslüliks inimese ja looduse vahele – ta elab inimese loodud keskkonnas, aga on ikkagi metsiku päritoluga loom. Esmalt kujutasime filmikangelasena ette vaprat punasetriibulist kassi, kes jõuab laevaga Amsterdami sadamasse ja hakkab linna avastama. Hiljem otsustasime juba linnas elava kassi tegelaskuju kasuks, kes näitab vaatajale oma kodulinna. 

Kuidas te panite Abatutu tegema kaamera ees kõike seda, mida oli vaja?
Tegelikult Abatutu ongi näitleja! Ta kuulub Hollandi ainsale näitlemiseks treenitud kasse pakkuvale agentuurile. Praegu on ta juba 9-aastane, aga selliseks tööks hakati teda treenima juba 8-nädalaselt. Tänu aastatepikkusele väljaõppele tundis ta ennast igas olukorras rahulikult ning me saime temaga ära teha kõik, mida stsenaarium ette nägi. Filmivõtted kestsid temaga kokku pea 60 päeva. Enamus selles ajast möödus väga lõbusalt ja ta tegi hea meelega kaasa kõike, mida tahtsime, ehk siis temaga töötamine oli peaaegu sama kui inimnäitlejategagi.  
Tõsi, kui rääkida inimestele koostööst treenitud kassiga, siis üldiselt ei usuta, et neid on võimalik treenida – erinevalt näiteks koertest. Ent Abatutu iseloom ning varasemad mitmetes filmides, reklaamides ja ka ooperites saadud kogemused olid sellised, et teda oli võimalik hästi suunata. Loomulikult oli tema treener Sabine van der Helm kogu aeg võtetel kaasas ning aitas kassi juhendada. Ehk siis meil polnud vaja kasutada filmis mingeid eriefekte.

Kuivõrd populaarsed on loodusfilmid Hollandis?
Meie filmistuudio EMS Films tuli esimese filmiga "Uus kõnnumaa“ (The New Wilderness) välja 2013. aastal. Seda filmi saatis kinodes tohutu publikumenu ning kokkuvõttes sai sellest Hollandis 2013. aasta kõige vaadatum film (Ühtlasi pälvis see 2014. aastal esimese dokumentaalfilmina Hollandi aasta parima filmi auhinna ehk Rembrandti auhinna – U. K.). Pärast seda filmi hakkas Hollandis loodusfilmide traditsioon arenema. Nii et nüüd on meil see žanr rohkemal või vähemal määral esindatud. Flmid tutvustavad seejuures ikka Hollandiga seotud paikasid – rannikumerd Waddenzeed ja Hoge Veluwe rahvusparki. Enda filmistuudios keskendume rohkem inimese ja looduse vahelistele suhetele, kui vaadata kas või meie parasjagu valmimisel olevaid filme "Kooliaed“ (The Schoolgarden, plaanitud valmimisaeg 2020), "Euroopa metsik sadam“ (Wilde Port of Europe, valmimisaeg 2021) ja "Põhjameri“ (The Wild North Sea, valmimisaeg 2023).
Meil on Hollandis isegi üks loodusfilmide festival – esimest korda viis aastat tagasi toimunud Rotterdami loodusfilmide festival. See väike, aga hoogsalt kasvav festival toimub oktoobris.

Kas Hollandis on palju loodusfilmide tegijaid?
Neid pole palju, sest selles žanris on filmitegijatel raske tööd leida. Näiteks meie enda filmistuudios alustasime tööd koos fotograafidega, kes tahtsid fotokaamera filmikaamera vastu vahetada, ning lisaks nendele oli meil veel üks BBC-kooliga noor operaator. Aga nüüd on olukord muutunud ja üha enam tudengeid tahab tegeleda just loodusfilmidega.

Ulvar Käärt

Kass Abatutu filmist

Kass Abatutu filmist "Kassi Amsterdam"

Toetajad

Lihula Gümnaasium · Lihula Raamatukogu · Lääneranna Noortekeskus