Neli Eesti loodusfilmi

Filmisõber Maria Mets

Selle aasta Matsalu Loodusfilmide Festivalil on tervelt neli Eesti filmi – see teeb ainult rõõmu. Kõnekas on asjaolu, et kahe filmi keskmes on mets. Kui esilinastuv "Mees metsast" keskendub otseselt ühiskonda lõhestavale metsasõjale, siis "Fred Jüssi. Olemise ilu" laseb vaatajal meenutada, kui poeetiline on omas rütmis voolav põlismets. Inimese ja looduse suhe on aga hoopis teise nurga alt keskmes filmil "252 päeva üksindust", mis räägib purjetaja Uku Randma ümbermaailmareisist. Neljas film, erilinastusena festivaliekraanile jõudev "Emakivi" vaatab aga merd staatilise rändrahnu rahuga.

Mees metsast

Film lahkab teemat, mis on üks viimaste aastate konfliktsemaid loodusteemasid Eesti ühiskonnas – meie metsade olukorda. Režissööri ajendas soov ise näha, mis siis Eesti metsadega päriselt toimub.

Filmivaataja teejuhiks metsavaheteedel ja metsaveoautode vahel on kolmanda põlve metsamees Mati Jõgevalt. Mati ei käi aga metsas niisama – ta on raiepoliitikast löödud ning käib kaameraga metsas selle tulemusi jäädvustamas, et postitada nähtu hiljem sotsiaalmeediasse.

See on aus film Eesti elust, ühiskonnast ja loomulikult ka Eesti metsast.

Reedel toimub Lihulas filmi "Mees metsast" ("Backwoodsman") maailma esilinastus. Kohal on ka filmi režissöör Maaja Hallik ning peategelane Mati Sepp. 

Tutvu filmiga
Foto filmist

Foto filmist "Mees metsast"

Fred Jüssi. Olemise ilu

Mets on kesksel kohal ka filmis "Fred Jüssi. Olemise ilu". Seda aga teisel moel – vaatajale luuakse tunne olemise puhtast ilust keset põlismetsa, selle hääli, valgust ja voolamist. 

Filmi režissöör Jaan Tootsen on intervjuus Müürilehele filmi kohta öelnud nii: "Seekord tuli film, kus on oluline just sedasorti voolamine. Hümn molutamisele. Aeglase elu kiituseks. Tahtsin näidata Fred Jüssit sellisena, nagu ta on siis, kui ta on päriselt üksinda. Seda, mida ta on kogu aeg rääkinud – kuidas talle meeldib käia metsas ja vaadata kakskümmend neli tundi järjest, kuidas lõke põleb ja lõkkesuits läheb kosmosesse."

Reedesel filmilinastusel Lihulas on kohal ka filmi režissöör Jaan Tootsen kui operaator Joosep Matjus.

Tutvu filmiga
Fred Jüssi. Olemise ilu / The Beauty of Being

Fred Jüssi. Olemise ilu / The Beauty of Being

252 päeva üksindust

Mees ja meri. Lained, lõputu avamere lained ja üks väike purjekas, sees väikene inimene. Ja nii 252 päeva järjest. 

Kuidas inimene sellisele katsumusele vastu peab? Aga tema perekond? Mida tähendab üldse ümbermaailma reis purjelaeval? Režissöör Kaido Kahar võttis ette Uku Randma ja tema unistuste teekonna portreteerimise.

Film valiti Euroopa mõjukaima meediakonkursi PRIX EUROPA lõppvalikusse. Võitja selgub oktoobri lõpus Potsdamis.

Reedesel filmilinastusel Lihulas on kohal ka filmi režissöör Kaido Kahar.

Tutvu filmiga
Foto filmist:

Foto filmist: "252 päeva üksindust"

Emakivi

Meri kannab keskset rolli ka Kersti Uibo lühifilmis "Emakivi". Meri on siin saatjaks, ümbritsevaks, hällitavaks taustaks režissööri lapsepõlve kodurannal seisevale rändrahnule. 

MAFFi raames erilinastusena ekraanile jõudev "Emakivi" on kunstiline film, mis küsib juurte ja meie pärinemise kohta – kust me tuleme, kuhu kuulume, kuhu suundume.

Reedesel erilinastusel Lihulas on kohal ka filmi režissöör Kersti Uibo.

Tutvu filmiga
Foto filmist

Foto filmist "Emakivi"

Toetajad

Lihula Gümnaasium · Lihula Raamatukogu · Lääneranna Noortekeskus